Oncologie

Een globale speler

Onze kankerbehandelingen worden gebruikt door oncologen en urologen wereldwijd. Laboratoires Pierre Fabre is met name bekend voor de samenstelling van cytotoxines waarvan de werkzame stof afkomstig is van de tropische maagdenpalm en voor het innoverende onderzoek naar monoklonale antilichamen.

Kankeronderzoek

oncologieEen prioritaire pijler

Voor Laboratoires Pierre Fabre vormt onderzoek naar kanker met programma's voor gerichte therapie een prioriteit. Onze teams voor kankeronderzoek zijn gevestigd op de sites van Saint-Julien-en-Genevois (Centre d’Immunologie Pierre Fabre) en de Oncopole in Toulouse (Centre de Recherche et de Développement Pierre Fabre). We zijn actief in domeinen waar de verwachtingen op medisch vlak heel hoog zijn: solide tumoren (borstkanker, longkanker, dikke darmkanker, eileiderkanker, blaaskanker, NKO-kankers), onco-hematologie (leukemie, myeloom, beenmergtransplantatie) en onco-dermatologie.

 

Pioniers op vlak van oncologie

30 jaar partnerschap met het CNRS

pervenche-tropicale.jpgOncologie maakt deel uit van de geschiedenis van Laboratoires Pierre Fabre. Onze onderzoekers werkten eerst samen met professor Potier (CNRS) aan de ontwikkeling van een cytotoxine waarvan de werkzame stof afkomstig is van de tropische maagdenpalm en die in 1978 gepatenteerd werd. Deze samenwerking leidt tot de lancering van het product in 1989.

In 1987 benaderen de teams van Pierre Fabre die van professor Jacquesy (CNRS) voor een uiterst origineel chemisch procedé: de toepassing van de fundamentele bevindingen van Nobelprijswinnaar Georges Olah (1934) op de geneeskundige chemie, met name in extra zure omgevingen die een miljard keer zuurder zijn dan puur zwavelzuur. Uit deze samenwerking ontstaat vinflunine, de eerste afgeleide van vinca-alcaloïden die verkregen werd aan de hand van chemie in een extra zure omgeving.

Er kunnen meerdere belangrijke vorderingen toegeschreven worden aan Pierre Fabre:

  • De ontdekking en verkoop van geneesmiddelen op basis van werkzame stoffen uit plantaardige extracten;
  • De ontwikkeling van orale chemotherapie die meer comfort biedt tijdens de behandeling voor zowel de patiënten als het verzorgend personeel;
  • De behandeling van ziekten waarvoor er zo goed als geen oplossingen bestonden, zoals niet-kleincellig bronchuscarcinoom in adjuvante fase, blaaskanker in de tweede lijn of intraveneuze conditionering vóór een beenmergtransplantatie (vooral in de pediatrie).

Dochterondernemingen over de hele wereld

90% van de omzet wordt buiten Frankrijk gerealiseerd.

De divisie Oncologie van Pierre Fabre verzorgt de verkoop van haar geneesmiddelen wereldwijd. We zijn aanwezig in alle Europese landen, in de Verenigde Staten, in Japan en in de belangrijkste opkomende landen zoals Brazilië, China, Rusland, India, Zuid-Afrika en de Maghreb. 90% van de omzet wordt buiten Frankrijk gerealiseerd. In onze 25+ dochterondernemingen wereldwijd zijn zo'n 400 mensen tewerkgesteld.

unite-production-pau.jpg

Onze twee fabrieken zijn gecertificeerd door de Amerikaanse, Europese en Japanse geneesmiddelenagentschappen (FDA, EMA en PMDA). Eén van de fabrieken is gevestigd in Gaillac (Tarn) voor de grondstoffen, en de andere in Pau (Atlantische Pyreneeën) voor de farmaceutische samenstelling en verpakking. Dankzij de vertrouwensrelatie die in de loop der jaren opgebouwd werd met de medische wereld en gebaseerd is op onze wetenschappelijke, klinische en therapeutische expertise, zijn we uitgegroeid tot een Europese leider op vlak van kankerbestrijding.


Actief partnerschapsbeleid

We ontwikkelen een samenwerkingsnetwerk met:

  • Biotechnologiebedrijven en academische instellingen, zoals het Europees centrum voor huidonderzoek van Toulouse dat innoverende onderzoeksprogramma's uitvoert voor cellulaire biologie van de huid en biometrologie, of de gemengde eenheid voor onderzoek en dienstverlening van het Institut de Recherche Pierre Fabre en het CNRS op vlak van epigenetische regulering;
  • Internationale laboratoria zoals Cypress Bioscience, Forest Inc., Merck & Coof Abbott voor de geavanceerde ontwikkeling van de producten die voorkomen uit ons onderzoek en de verkoop ervan op wereldniveau;
  • Medisch personeel, waaronder een Franse vereniging van verzorgend personeel die het programma voor telefonische ondersteuning Persolien opgericht heeft voor de opvolging van patiënten die orale chemotherapie toegediend krijgen.