Actualiteit

14/02/2019

Pierre Fabre lanceert Green Native Expression: een nieuwe gepatenteerde technologie voor plantaardige extractie, 100% natuurlijk en ecologisch verantwoord

Pierre Fabre kondigt de lancering aan van Green Native Expression, een nieuwe gepatenteerde natuurlijke en ecologisch verantwoorde extractietechniek. Na 8 jaar onderzoek en ontwikkeling kon Pierre Fabre deze techniek, waarvoor geen water of oplosmiddel moet worden toegevoegd, op punt stellen. Met Green Native Expression kan het pure sap van de planten worden geëxtraheerd om onder de vorm van actieve bestanddelen te verwerken in cosmetische producten of nutraceuticals (voedingssupplementen). Het eerste product dat een actief bestanddeel van Green Native Expression bevat, zal door Klorane op de Franse markt worden gebracht rond half februari 2019, en op de internationale markt rond half maart.

Hoe gaat het in zijn werk?

Om actieve bestanddelen te extraheren met de Green Native Expression technologie gebruikt Pierre Fabre enkel verse, onbewerkte planten. De planten worden zeer kortstondig blootgesteld aan een verhoogde druk en krachtige temperatuurschommelingen. Deze thermomechanische behandeling ontbindt de wanden van de plant volledig en neutraliseert de enzymen zonder de van nature aanwezige moleculen in het sap van de plant te beschadigen. Dankzij deze procedure kunnen de plantencellen hun inhoud uitstralen en vrijgeven. Het water dat van nature aanwezig is in de plant komt vrij. Dit water doet dienst als volledig natuurlijk oplosmiddel. Het opgevangen sap is 100% puur, werd aan geen enkele bewerking blootgesteld en de actieve bestanddelen blijven intact.

Dankzij Green Native Expression kunnen we verse planten in hun meest eenvoudige formule onthullen door een 100% natuurlijk sap voort te brengen dat enkel bestaat uit actieve bestanddelen die van nature aanwezig zijn in de plant. Met deze gepatenteerde technologie is Pierre Fabre het enige bedrijf dat een dergelijke kwaliteit van sap kan voortbrengen uit verse planten en zo kan voldoen aan de verwachtingen van de consument, die de meest natuurlijke en de puurste producten vraagt, benadrukt Bernard Fabre, directeur van het laboratorium van Plantaardige Producten, dat deel uitmaakt van R&D Pierre Fabre.

Waarom is dit een verantwoorde innovatie?

Om haar bron te verzekeren en te garanderen, teelt de Groep haar eigen planten volgens de principes van de biologische landbouw. Op die manier kunnen de actieve bestanddelen die uit de planten worden geëxtraheerd perfect worden geïdentificeerd en getraceerd. De verse planten worden verwerkt vlak bij de velden waar ze werden geteeld, een kort traject waardoor Pierre Fabre kan samenwerken met plaatselijke spelers en zo de impact van de productie van haar producten op het milieu kan beperken. Dankzij Green Native Expression is dit proces nog meer ecologisch verantwoord, omdat er meer actieve bestanddelen kunnen worden geproduceerd met minder planten, minder water en zonder oplosmiddel. Want met Green Native Expression is het rendement van actieve bestanddelen groter dan bij persing of extractie met behulp van oplosmiddelen.

Dankzij het fantastische talent van haar stichter, apotheker en gepassioneerd plantkundige, beschikt de groep Pierre Fabre over meer dan 60 jaar ervaring met plantaardige actieve bestanddelen: onderzoek naar het ontginnen van planten, het extraheren van hun actieve bestanddelen en deze verwerken in onze producten. Met Green Native Expression gaan we nog verder door een extractietechnologie te ontwikkelen met minder water en CO2 door het onderdrukken van de droogprocessen - en gegarandeerd zonder oplosmiddel. Dit is weer een extra stap in de Botanical Expertise Pierre Fabre, onze erkende methode voor ontwikkeling van innovatieve en verantwoorde actieve bestanddelen legt Yves Barbin uit, directeur van het Centrum Plantaardige Actieve Bestanddelen, dat deel uitmaakt van R&D Pierre Fabre.

Om tot deze innovatie te komen is Pierre Fabre gaan samenwerken met een lokale speler, Bois Valor, een bedrijf in Tarn op minder dan 20 km van haar fabriek in Gaillac (Tarn), waar de natuurlijke actieve bestanddelen worden geëxtraheerd. Bois Valor zorgt voor de extrusie van de verse planten waarbij eerste extracten worden bekomen die vervolgens worden geleverd in Gaillac om gefilterd en gestabiliseerd te worden volgens de Green Native Expression technologie.

Onze samenwerking met Bois Valor, het bedrijf in Tarn, verloopt perfect volgens de wensen van de Groep om associaties aan te gaan en zo bij te dragen aan de dynamiek van de regio van oorsprong en aan de valorisatie van korte trajecten, licht Yves Barbin toe.