Actualiteit

17/04/2019

Het Institut Curie en Pierre Fabre verstevigen hun partnerschap voor immuno-oncologie

PARIS & CASTRES, Frankrijk - Voortbouwend op het succes van hun eerste overeenkomst die ze in 2017 hebben ondertekend, verlengen het Institut Curie en het IRPF (Institut de Recherche Pierre Fabre) hun partnerschap om nieuwe therapeutische strategieën vast te stellen op het gebied van immuno-oncologie. De 2 partners stellen zich tot doel om nieuwe moleculaire doelwitten te bestuderen die de immuniteit, die helpt de ontwikkeling van verschillende soorten kanker onder controle te houden, mogelijk kunnen moduleren. Ze maken hierbij gebruik van op humane tumorcellen gebaseerde modellen die zijn ontwikkeld door het Institut Curie in samenwerking met het IRPF.

In opvolging van ons succesvolle eerste partnerschap dat we in 2017 zijn aangegaan met het Institut de Recherche Pierre Fabre zetten we een nieuwe samenwerking op touw waarmee we inzicht willen krijgen in de immuunomgeving van tumoren en die we nog grondiger willen bestuderen om kanker te kunnen bestrijden. We zullen een tweede team van de afdeling U932 van het Institut Curie inschakelen en onze aandacht concentreren op de gedetailleerde analyse 
van een nieuw en innovatief doelwit. Daarbij zullen we gebruikmaken van modellen van menselijke cellen die specifiek voor immuno-oncologisch onderzoek zijn ontwikkeld. We hopen om via deze samenwerking concreet bij te dragen aan de ontwikkeling van een nieuw therapeutisch doelwit voor de behandeling via immuuntherapie van patiënten die kanker hebben, licht Sebastian Amigorena toe, directeur van het ‘Centre d’immunothérapie des cancers’ (centrum voor immuuntherapie van kanker) van het Institut Curie en directeur van de onderzoeksafdeling immuniteit en kanker (U932 Institut Curie/Inserm/Université Paris Descartes).


De knowhow van Pierre Fabre op het vlak van oncologie is gebaseerd op 35 jaar ervaring in de ontdekking, de ontwikkeling, de productie en het op de markt brengen van nieuwe behandelingen. De versteviging van ons strategisch partnerschap met het Institut Curie ligt in de lijn van ons engagement om patiënten met kanker baanbrekende behandelingen aan te bieden. Het bundelt de uitzonderlijke expertise op het vlak van immuno-oncologie van de oncologen en 
biologen van het Institut Curie met het vermogen van onze onderzoeksteams om snel kandidaatgeneesmiddelen tegen kanker op een nieuw therapeutisch doelwit te onderzoeken en te ontwikkelen, verklaart Eric Chetaille (MD), directeur van de afdeling innovatie oncologie bij Pierre Fabre.


We zijn blij dat het partnerschap dat we in 2017 zijn aangegaan met de teams van Pierre Fabre het verwachte succes heeft opgeleverd en voor 18 maanden wordt verlengd. Dit is een mooi voorbeeld van hoe belangrijk een open dialoog tussen academisch en industrieel onderzoek is. Ondernemingen zoals Pierre Fabre hebben dat begrepen en zorgen ervoor dat ze over de middelen beschikken om de kaart van de innovatie te trekken in de zeer competitieve markt van de immuno-oncologie, voegt Amaury Martin toe, directeur valorisatie en industriële partnerschappen van het Institut Curie en directeur van het Institut Carnot Curie-Cancer.