Actualiteit

23/11/2018

De nieuwe Nobelprijswinnaar voor de vrede wordt sinds begin 2018 gesteund door de stichting Pierre Fabre

Het Nobel comité kondigde vrijdag aan dat de Nobelprijs voor de Vrede 2018 werd toegekend aan de Congolese chirurg en gynaecoloog Denis Mukwege voor zijn uitzonderlijk werk ten voordele van vrouwen die slachtoffer werden van seksueel geweld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dr. Mukwege, 63 jaar, “wijdde zijn leven aan het verdedigen van slachtoffers van seksueel geweld in oorlogstijden”, preciseert het comité. “Met zijn team heeft hij duizenden patiëntes gered die slachtoffer waren van dergelijke aanvallen”. Hij deelt deze prijs met Nadia Murad, 25 jaar, een van de 3000 jezidische vrouwen die slachtoffer werden van verkrachting en ander misbruik door het leger van Daech in het noorden van Irak: “Zij heeft haar zeldzame moed bewezen door te praten over haar eigen leed en ook te spreken uit naam van de andere slachtoffers”.

Dr. Denis Mukwege heeft in 1999 een eerste ziekenhuis opgericht in Panzi, in Zuid-Kivu, waarvan hij afkomstig is. Ten oosten van de RDC, aan de grens met Rwanda, Burundi, Uganda en Tanzania, zijn de conflicten zeer intens en gewelddadig. Dr. Mukwege, die plaatselijk gekend is als “de man die de vrouwen herstelt”, en zijn medisch team helpen vrouwen die slachtoffer waren van verkrachting met een herstellende chirurgische ingreep en gratis psychosociale begeleiding. Tot op heden werden reeds 50 000 vrouwen verzorgd in Panzi. In april 2016 opende dr. Mukwege een tweede ziekenhuis in Bulenga. Sinds mei 2018 financiert de Stichting Pierre Fabre alle activiteiten gelinkt aan de medische verzorging van de slachtoffers, en dat nog voor de twee komende jaren.  

Via voorzitter Pierre-Yves Revol brengt de Stichting Pierre Fabre haar welgemeende felicitaties over aan Denis Mulkwege: We zijn zeer verheugd te mogen vernemen dat uw buitengewone moed en uw charisma worden bekroond met de grootste onderscheiding. U behoort tot het handjevol mensen die kunnen strijden voor de mensheid, zowel ter plaatse door dagelijkse handelingen en ook wereldwijd door middel van onvermoeibare getuigenissen. De Stichting Pierre Fabre, en daarmee alle medewerkers van de groep Pierre Fabre, en vooral onze collega’s in Afrika, zijn heel erg fier uw strijd te mogen steunen.