Actualiteit

02/05/2019

20 jaar inzet voor een humanitaire aandeelhoudersstichting uniek in Frankrijk

Op 6 april 1999 werd Stichting Pierre Fabre door de staat erkend als instelling van algemeen nut. De wens van de stichter, Pierre Fabre (1926-2013) was dan ook om de ongelijkheid van toegang tot gezondheidszorg tussen Noord en Zuid recht te zetten. Hoofdaandeelhouder van de Groep Pierre Fabre, exclusief toegewijd aan zijn humanitaire missie ten dienste van de minst bedeelden, de Stichting Pierre Fabre is uniek in Frankrijk onder de stichtingen.

20 jaar later is de vaststelling van Pierre Fabre nog steeds actueel en heeft deze de Stichting, die zijn naam draagt, ertoe gebracht zijn actie te verspreiden in meer dan 17 landen.

Ter gelegenheid van deze verjaardag brengt de Stichting Pierre Fabre haar geschiedenis weer tot leven in podcasts. Leden van de Stichting, partners, deskundigen wisselen elkaar af aan de micro om te vertellen over twee decennia lang op het veld om geneesmiddelen en kwalitatieve zorg toegankelijker te maken voor de bevolking van het Zuiden. Van april tot september 2019 keren zes podcasts terug naar het ontstaan van de Stichting en haar interventiedomeinen..

In het eerste deel brengen geluidsfragmenten van Pierre Fabre uit het archief duidelijkheid over de oorsprong van zijn inzet en wat hem heeft gedreven om 20 jaar geleden deze stichting op te richten. Pierre-Yves Revol, voorzitter van de Stichting Pierre Fabre en Béatrice Garette, algemeen directeur, treden in detail over wat deze stichting uniek maakt in Frankrijk en dat met een specifiek interventiedomein.

In 1995 heeft men bij een epidemie de plaatselijke bevolking in Nigeria valse inentingen tegen meningitis toegediend. Dit is één van de ergste gevallen van gebruik van valse geneesmiddelen waar bijna 3 000 mensen het leven bij lieten. Pierre Fabre was in die periode aanwezig in Nigeria en stelde persoonlijke vast dat deze inentingen niet doeltreffend waren. Hij besloot zich in te zetten om de ongelijkheid in toegankelijkheid van gezondheid tussen Noord en Zuid te verminderen, en vooral het gebruik van valse geneesmiddelen te bestrijden. 


Beluister het eerste deel