Dermocosmetisch onderzoek

Vijf onderzoekspijlers

recherche-dermo-cosmetique3.jpgEen globale oplossing

Onze R&D voor dermocosmetica streeft ernaar om een zo compleet mogelijk assortiment te bieden voor zowel huidproblemen als huid- en haarverzorging, en is gericht op 5 onderzoekpijlers: hydratatie, huidreacties, hyperpigmentatie, slankheid (niet in België) en biologie van het haar. Onze specialisten identificeren voor elke pijler interessante werkzame stoffen en nieuwe farmacologische doelen. Ze ontwikkelen aangepaste knowhow en werkwijzen om meer inzicht te verwerven in de fysiologie van de normale en zieke huid, en ook nieuwe modellen voor onderzoek naar en evaluatie van producten.

De resultaten van dit onderzoek worden uitgebreid gecommuniceerd tijdens congressen en in wetenschappelijke publicaties.

Hydratatie

recherche_dermo-cosmetiqueIdentificatie van nieuwe werkzame stoffen

Onderzoek naar de barrièrefunctie dient om nieuwe werkzame stoffen te identificeren en kwalificeren voor hydratatie van de huid, versterking van de barrièrefunctie, behoud van de homeostase van de opperhuid, weerstand tegen uiteenlopende stressvoorwaarden, bescherming tegen externe pathogenen, celherstel en regeneratie van weefsel. Het onderzoek betreft ook chemische synthese en biogeleiding van originele moleculen.

Huidreacties

recherche_dermo-cosmetiqueControle over buitensporige huidreacties

We zoeken naar werkzame stoffen om buitensporige en atypische reacties van de huid en aanpalend weefsel onder controle te houden bij dermatose die gepaard gaat met ontsteking (bijv. acne, atopische dermatitis, rosacea of seborroïsch eczeem). We beogen om de constitutionele en milieugerelateerde factoren te bepalen die een rol spelen bij de etiologie van deze met ontsteking gepaard gaande dermatosen.

Hyperpigmentatie

Innoverende oplossingen om hyperpigmentatie te voorkomen of te beperken

Ons onderzoek is gericht op het vinden van nieuwe werkzame stoffen om de teint te verlichten of egaler te maken, of om pigmentvlekken te voorkomen, zoals melasma of lentigo. Klinisch-biologisch onderzoek biedt de mogelijkheid om pigmentatie te verkennen met technieken voor beeldvorming of moleculaire biologie om meer inzicht te krijgen in de achterliggende mechanismen (pigmentvlekken, constitutieve of geïnduceerde pigmentatie). Er worden cel- of weefselmodellen ontwikkeld met melanocyten en keratinocyten om de mechanismen voor pigmentatieregeling in kaart te brengen. Dankzij dit onderzoek kunnen we innoverende oplossingen brengen voor depigmenterende producten.

Biologie van het haar

recherche_dermo-cosmetiqueSchoonheid en biologie van het haar en de hoofdhuid

De biofysische en biomechanische eigenschappen van haar (glans, kleur, soepelheid, weerstand, dichtheid en dikte) worden bestudeerd met verschillende technologieën (beeldvorming, mechanische en optische tests op haarlokken) en geëvalueerd door tests voor sensorische analyse. Aan de hand van deze methoden kunnen de efficiëntie van de werkzame stoffen evalueren en de resultaten gebruiken bij de galenische ontwikkeling van onze haarproducten.

De mechanismen die meespelen op cellulair en moleculair niveau en bijdragen aan de regeling van de haarcyclus, seborroe, hydratatie en gevoeligheid van de hoofdhuid worden bestudeer om betere oplossingen te bieden voor verschillende soorten haarverlies en andere aandoeningen van de hoofdhuid. Door de ontwikkeling van in-vitromodellen op basis van culturen van haarfollikelcellen, volledige haarfollikels en huidcellen kunnen we werkzame stoffen selecteren waarvan de doeltreffendheid in vivo bevestigd wordt door klinische evaluaties.

Zeven belangrijke expertises

expertises-dermo-cosmetique.jpg

De onderzoekers van Pierre Fabre Dermo-Cosmétique zijn toegewijd aan de farmaceutische cultuur van de Groep en kunnen rekenen op een laboratorium voor farmaceutisch onderzoek om specifieke en unieke expertise te ontwikkelen met betrekking tot cosmetiek. Deze kennis wordt constant uitgebreid en vormt een actieve bron van innovatie.

Onderzoek en ontwikkeling voor dermocosmetica