Een fabriek met een blik op de toekomst

production-avene.jpg

De industriële site van Avène produceert en verpakt de producten van het merk Avène op basis van het thermale water dat al sinds de 18de bekend staat voor zijn verzachtende en irritatiewerende eigenschappen. De fabriek ligt midden in de Haut-Languedoc en is uitermate toekomstgericht. Ze blijft zich voort ontwikkelen met innoverende producten die voortkomen uit haar industriële knowhow voor verzorgingsproducten op basis van thermaal water.

 

 

Een site op maat van het merk Avène

unite-prod-avene.jpg

Het thermaal water van Avène is sinds 1874 erkend als "van algemeen belang", en vormt het basisingrediënt voor de producten van het merk Avène. In aansluiting op de vestiging van Laboratoires Dermatologiques te Avène-les-Bains (Hérault), volgt in 1989 de fabriek voor productie van het gelijknamige assortiment om het merk verder te ontwikkelen.

In de loop van de jaren heeft Avène een antwoord weten te bieden op de steeds toenemende vraag, nieuwe producten met een maximaal kwaliteitsniveau op de markt gebracht en de leveringstermijn verkort. Er waren verschillende aanpassingen nodig om de constante groei van de productie aan te kunnen. De laatste daarvan betrof een uitbreiding van 4.000 m² in 2011 voor de installatie van nieuwe uitrustingen voor productie in een steriele omgeving.

De site beschikt nu over een aanzienlijk en veelzijdige industrieel geheel met 10 productieplatformen voor emulsies en vloeibare substanties en 12 verpakkingslijnen, waarvan 4 in een steriele omgeving.

Belangrijke datums voor Avène

 • 1990: bouw van de fabriek van Avène (3.500 m²)
 • 1994: bouw van een opslagmagazijn en uitbreiding van de zones voor productie en controle (4.200 m²)
 • 1998: uitbreiding van de zone voor administratie en bouw van een nieuw opslagmagazijn (2.750 m²)
 • 2003: uitbreiding van de technische lokalen en de productiezone (4.800 m²)
 • 2007: opening van een magazijn met verpakkingsmateriaal in La Tour sur Orb (2.100 m²)
 • 2011: bouw van een magazijn voor grondstoffen en een weegcentrale, uitbreiding van de productiezone om plaats te maken voor de productie van steriele cosmetica (4.000 m²)
 • 2012: start van de bouw van een nieuwe werkplaats voor sprays (4.000 m²)

Verantwoorde productie

avene-environnement.jpg

Op de site van Avène is respect voor en bescherming van het milieu een prioriteit. Er worden al jaren verschillende acties gevoerd om het energieverbruik en de co2-afdruk van de fabriek te verminderen:

 • Gebruik van groene energie: alle elektriciteit die de site verbruikt, wordt geproduceerd door waterkrachtcentrales vlak bij de productie-eenheid.
 • Installatie van koelgroepen met "free cooling"-techniek: de koude buitenlucht wordt ingezet bij de productie van het ijswater dat - onder meer - gebruikt wordt om de vaten te koelen.
 • Productie en opslag van ijs op rustige momenten om het verbruik van elektriciteit te beperken tijdens perioden van grote vraag.
 • Optimalisatie van het energieverbruik dankzij een systeem van automatische opmeting van het verbruik in real time (water, elektriciteit, stookolie, enz.).

Het afvalwater van de site wordt behandeld in een zuiveringsstation.

Voor afval voert de fabriek van Avène een daadkrachtig beleid waardoor wel 98% van het afval een nieuwe bestemming krijgt. Met behulp van het organisme Eco-Emballages bepalen de teams nieuwe actiemiddelen om nog betere milieuprestaties te behalen.